вівторок, 23 грудня 2014 р.

Ювілей 25 ліття храму закорінений у ісповіді віри мучеників

Кир Василій Семенюк
Св. Іван ХХІІІ і Кир Йосиф, Рим 1963
22 грудня на свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі відбулася Архиєрейська  Літургія з нагоди  празника храму Архикатедри у Тернополі та 25-ї річниці виходу УГКЦ з підпілля. Літургію_очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк, екзарх Луцький кир Йосафат Говера, єпарх Коломийсько-Чернівецький Василій Івасюк та єпископ-помічник Мукачівський Ніл Лущак. Митрополита Василія  вітали цього дня  із подвійним ювілеєм: 40-літтям священичих свячень та 10-тилліттям єпископської хіротонії. Поряд з цим ювілеєм Церква має 75 літній ювілей архиєрейського рукоположення сина Тернопільщини Слуги Божого, патріарха - Кир Йосифа Сліпого. 

У час більшовицької окупації з благословення папи Пія ХІІ 22 грудня 1939 р. у Львові  Кир Йосифа рукоположив Кир Андрей Шептицький, з переконанням ЦЕЙ НЕ ЗЛАМАЄТЬСЯ. Він прийняв цей уряд зі словами: Сприйняв я це як поклик таємного голосу Божого, що словами Христа кликав Іди за мною! бо в час гоніння свячення не є честю, а тягарем. І шлях Слуги Божого був багатим на хрести, за ним приготований у 1940 р. твір Сучасні правила душпастирства, які вияснювали духовенству як поводитись у час гоніннь 11 квітня 1944 р. Кир Йосифа большевики ув'язнили і 18 років він стійко розділяв кусок хліба з вірними у таборах ГУЛАГу. У таборі він не заламався а у 1953 р. користаючи з нагоди спроб діалогу Москви з Ватиканом написав Історію Вселенської Церкви в Україні у 5 томах. Згодом у 1959 його Історія та послання до вірних  стали підставою чергового засуду однак його слова скріпляли вірних: "«Великого бажайте!.. Одушевлятися великим, високим і мати заодно перед очима гідну мету – само собою підносить людину; слушно говориться, що вона росте із своїми планами. Велике не затемнює погляду маловажними речами, але поширює його... Не кожний вродився генієм і не кожному дав Бог довершувати спасенні діла і повертати умовинами часу, немов коловоротом, але кожному дано бажати «великого», молити Бога про те, помагати посильно у великих духовних будовах, бо з дрібних цегол виростає гігант. Кожний може чинити добре, а в кожному доброму є і велике... Кожний людський чин – часовий і переминаючий, а Христова програма – це програма на вічність, яка підносить людину так високо, що вище ніхто вже її не може підняти... Держись вічного життя! Флп. 6, 12. 1957 р. Маклаково, Красноярський край. 
Звільнення несподівано прийшло у лютому 1953 р. з розвязанням Карибської кризи, як знак доброї волі чільника СРСР Микити Хрущова на прохання папи св. Івана ХХІІІ, кир Йосифа було звільнено. У жовтні 1963 р. Кир Йосиф приймає участь і закликає отців ІІ Ватиканського собору, визнаючи гідність Східних Церков визнати гідність Патріархату УГКЦ - церкві ісповідників віри. Свідомий того що гідність Патріаршої Церкви коріниться в усвідомленні власних культурних і національних скарбів закорінених у християнській традиції що дає церкві гідність патріаршої Церкви. Тому кир Йосиф у Римі відновлює працю Українського Католицького університету. Кир Йосиф відвідує вірних на поселеннях закликаючи плекати молитву у сім'ї та бути готовими віддати дітей на служіння Церкві. 
Помер Йосиф Сліпий 7 вересня 1984 року збереглася унікальна фотографія, де папа Іван Павло ІІ під час молитви над тілом Патріарха цілує йому руку. Слуга Божий Йосиф Сліпий  залишив свій батьківський і пасторський заповіт, бути свідом серед  закликав не зневіритися, а хрест терпіння українців вважав знаком який має привести до церковного єднання.
Не зважаючи на всі різні обставини не можна зневірюватися, а великого бажати чинити добро як заповітував Йосиф Сліпий.
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ
Використано матеріали І-ресурсу http://www.tze.org.ua


Немає коментарів:

Дописати коментар