середу, 10 грудня 2014 р.

Отець Климентій Шептицький - аристократ, монах, мученик

Свщмуч. Климентій
Дім Олександра Шептицького Лабуні
 11-12 грудня 2014 у Любліні, Польща у  Іституті журналістики і соціальної доктрини була конференція Отець Климентій Шептицький - аристократ, монах, мученик науковці говорили про Унійну Церкву у світлі життя і посвяти родини Шептицьких. Організаторами виступили Фундація роду Шептицьких, Інститут журналістики і суспільної комунікації Католицького університету Любліна, «Культура ліберальна» та Фундація духовної культури Пограниччя.  Доповіді висвітленні життя Церкви і постать свщмуч. Климентія Шептицького, як монаха - аристократа духу та вірного помічника практичної реалізації кроків Кир Андрея Шептицького у зміцненні Руської Церкви. На початку конференції зачитано привітальне слово Блаженішого Любомира (Гузара), а доповіді розпочав проф. Марек Бляза описав генезу розвитку Руської  церкви, її роль у збереженні  візантійської традиції та плеканні цінностей християнства у руському народі. Професор Анджей Ґіль у виступі про Берестейську унію (1596 року) та її наслідки, вказав що Церква вдало відповіла на виклики часу залишаючись вірною цінностям християнства, про УГКЦ та український національний визвольний рух розповів доктор Лукаш Адамський, вказуючи що Церква була виховною силою українського народу, але ієрархи завжди засуджувала терор і насилля. Були зачитані спогади врятованого в Уневі Адама Ротфельда, колишнього  міністра закордонних справ Польщі.

Родовід  - Мацєй Шептицький
У секції «Отець Климентій і родина Шептицьких», про рід Шептицьких, особливу роль жінок у формуванні родинного життя розповів п. Мацєй Шептицький, а доктор  Анджей Шептицький наголосив на питанні про пам’ять у родині про отця Климентія та митрополита Андрея, плідний зв'язок братів Андрея і Климентія у розвитку чернецтва студитів, ділах милосердя, зокрема у справі порятунку євреїв.
Увечері у церкві Різдва Пресвятої Богородиці відправлено Молебень до блаженного отця Климентія - о. Севастян Дмитрух.
Свідчення о. Севастяна 
12 грудня конференція продовжила роботу. У  засіданні «Отець Климентій - студит»  доповідями про відродження і духовності  студитів  зокрема о. др. Севастіян,
Реферат - Анджей Шептицький
розповів про власну зустріч з духовністю о.Климентія через спілкування з очевидцями , які пам’ятали священомученика. Доповідач  зазначив, що приклад  отця вплинув на його власне покликання. Про ідентичність студитів у листах бл. Леоніда Фьодорова до митрополита Андрея  розповів отець-диякон д-р Петро Сівіцький, про зусилля Кир Андрея і отця Климентія Шептицького під час акції порятунку євреїв розповіла п. Ольга Войтюк, а тему спроб пошуку діалогу УГКЦ у польсько-українському конфлікті 1939-1945 рр. розкрив проф. Ґжеґож Мотика. Була зачитана  доповідь  проф. Ігоря Галагіди  «УГКЦ і її протистояння із радянською владою».
Спогади - Марія Шептицька
Підсумок - Олександра Шептицького
Остання секція – «Спадщина отця Климентія». Отець Теодор Мартинюк розповів про духовну спадщину Климентія (Типікон, листи, виступи, конференції), духовний  заповіт для сучасних студитів. Питання беатифікації та культу священомученика порушене у виступі  отця- доктора Стефана Батруха. А професор Марія Шептицька розповіла про отця Климентія як особистого рятівника в часі радянського терору 1939 р. та діяльного помічника митрополита Андрея у ділах милосердя. Доктор Лукаш Ясіня розповів про спадщину отця Климентія  та його родини у сучасній культурі. У підсумках конференції онук Олександра Шептицького  професор Олександр Шептицький зазначив, що вивчення спадщини  збагачує традиції родини, а також  закликав робити практичні кроки по втіленню культури християнства в Україні як чин, гідний пам'яті братів Андрея і Климентія. Програма конференції

о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ
Використано фото Галини Стернюк та І ресурсу http:/prostir.pl/141211-03-03/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар