пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

Старі фотографії - скарб пам'яті


Пам'ять у фотографіях
Ad perpetuam rei memoriam! На вічну память події. Цими словами Церква пригадує вірним важливі для громади події. Події які в житті людини займають важливе місце людина несе через життя. У Прометеї Тарас Шевченко сказав Раз добром зігріте серце вік не прохолоне. Таким Прометеєм який поділився теплом, яке зігріває уже 90 років п. Марію Гаврилів, була її зустріч з блаженної пам'яті о. Нестором Яцівім (1895 - 1.VІ.1947) греко-католицьким священником який у часи ІІ світової війни заопікувався її родиною у м. Борислав, з  священичої родини о. Антона і  Йосифи Горошевич з с. Махнів, Рава-Руського повіту (тепер Польща).  У час І світової війни був сотником  Української Галицької Армії, згодом вступив у семінарію у м. Перемишль 1930-1934 р..
Свячення прийняв у 1934 р. з рук свщмуч. Йосафата Коциловського в катедральному соборі св. Івана Хрестителя у Перемишлі.
о. Нестор Яців 
У Бориславі був з 1934 по 1944 адмінстратором парафії проживав з мамою Йосифою. Під час німецької окупації Західних областей України був головою Українського Допомогового Комітету у Бориславі. Власне у цей час одним з численних діл які отець зробив він надав притулок родині Григорія і Катерини Бунди. Їх дочка Марійка за підтримки отця не лише змогла закінчити школу, але й учительську  гімназію. У роки війни почала викладати у школі м. Борислав з приходом большевиків їх долі розійшлися. Отець у серпні  1944  переїхав на Лемківщину, де допомагав у душпастирстві о. Михаїлу Фуглевичу в с. Милик Новосанчівського повіту і с. Щавник Мушинський деканат. У березні 1945 р.  за наказом влади поїхав  у м. Новий Санч полагодити  приписку і пропав безвісти. Згодом п. Марія довідалася що отець був арештований органами влади і переданий НКВС в СРСР, де був засуджений 24.VІ.1946 р. Трибуналом у Києві за ст. 54-1“а” Кримінального Кодексу УРСР до 20 років позбавлення волі помер отець у неволі. За свідченням співв'язня їх завели у лазню митися, через труби пішов пар і він помер від опіків. Повідомлення про смерть прийшло 4 червня 1947 р. в ЗАГС м. Дрогобича. Матеріали  архівної справи о. Нестора Яціва у архівах  Львівської області. Згідно висновку Прокуратури Львівської області  він визнаний  засудженим  обґрунтовано,  реабілітації  не підлягає. 
Місія Постуляції займеться тим щоб відновити історичну справедливість і звернеться до державних органів про перегляд справи. А у пам'яті п. Марії він залишився як добрий Самарянин який в час війни став свідком Доброї Новини для їх родини. Адже як пригадує книга Псалмів Пам'ять праведника буде вічна, лихої слави він не боїться!
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар