пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Життя ісповідника віри - взірець для молоді

Свідчення п. Олі Новаківської
Євхаристійний хід, Іваниківка 1946 р.
У Місію Постуляції зі свідчення про живу память про Слугу Божого о. Чеховського завітала розповісти п. Оля Новаківська. Молодь церкви у с. Біла, біля Чорткова вивчаючи долю пароха рідного села Слуги Божого о. Степана Чеховського і розшукуючи людей які б розповіли про його долю зустріли свідків у с. Іваниківка, біля м. Івано-Франківськ, Молоді у їх пошуку посприяли внуки о. Степана проф. Степан Чеховський і п. Ліда Витвицька. Молодь  з парохом відвідала м. Івано-Франківськ де жив отець Степан і зустрілися із вірними останньої парохії на якій душпастирював Слуга Божий. Отець Степан з 1926 р. беззмінно опікувався вірними с. Біла,  заснував товариство "Просвіта", читальню. Перед приходом більшовиків в осени 1944 р. отець виїхав з с. Біла до  Станиславова, де свщмуч. єп. Григорій Хомишин назначив його генеральним вікарієм на випадок арешту єпископів. Перебуваючи в Станиславові отець служив в с. Лисець і с. Іваниківка. В 1945 р. отцю заборонили відправу Літургії у храмі, згодом забрали резиденцію. 
о. Степан Чеховський, 1947 р.
 Отець однак не залишив вірних і хоч у селі був підрозділ НКВС, молився з вірними Божественну Літургії у домах, уділяв Св. Тайни Хрещення і Подружжя У 1949 р. о. Степана  заарештували репресії торкнулися і його родини. Через рік вони були виселені на Сибір. Довго шукала родина о.Чеховського і знайшли у коломийській тюрмі, де він чекав  на етап. Засудили о. Степана  Чеховського на 25 років ув'язнення строгого режиму.  Ув'язнений був о. Степан у Мордовії, поселення Явас. У 1952 році зустрівся з Митрополитом Йосифом Сліпим, був вже важко хворим на  рак міхура. Митрополит Йосиф Сліпий сповідав його перед смертю. 
Помер Слуга Божий о. Степан, 30 червня 1952 році, як ісповідник віри у місцях позбавлення волі у Дубравлазі, поселення Явас, Мордовія.
Вірні і зокрема молодь черпають силу бути свідком віри у прикладі його життя і готують вечір пам'яті, на якому розкажуть про душпастирство і шлях мучеництва Слуги Божого о. Степана. 
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар