неділю, 6 грудня 2015 р.

Легалізація УГКЦ досвід Закарпаття

4 грудня в Ужгороді відбулася презентація збірника статей міжнародної конференції «Шлях до свободи» «Правда визволить» (ювілею 25-ліття легалізації ГКЦ в Україні). Зустріч відбулася на історичному факультеті УжНУ серед викладачів та студентів істориків. Головна мета - згадати події не такого вже й далекого минулого, почути з перших уст очевидців, людей, що стояли на початках шляху легалізації ГКЦ про відвагу людей які кинули виклик тоталітаризму та зацікавити молодь прикладом ісповідників віри та вивчення їх долі та наслідування. Збірник студентам історикам презентував о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії «Постуляційний центр беатифікації УГКЦ»  (м. Львів) та  Майороші Марія, директор Музею історії УжНУ, член громадської організації «Європейське Закарпаття» (м. Ужгород).

Привітали учасників проректор з науково-педагогічної роботи Лендьел Мирослава, декан історичного факультету Фенич Володимир Іванович, які радо привітали гостей в  стінах рідного університету і поділилися спогадами, так як саме на ці часи припали їх студентські роки.
Зустріч учасників
Про стан фондів, в яких висвітлюється історія ГКЦ розповіли представники архівів, а саме: Місюк Михайло Дмитрович – директор Державного архіву в Закарпатті та Рішко Олександр – головний спеціаліст сектору архівного забезпечення УСБУ в Закарпатті, які закликали студентів до праці з неопублікованими джерелами щоб усунути "білі плями" історії і донести громаді Закарпаття  життя ісповідників віри Церкви Срібної землі.
Дуже цінними були свідчення очевидців: з середовища священиків з нами поділилися спогадами о. Василь Хваста розповівши про покликання та навчання у підпіллі та о. Констянтин Сабов, який розповів про владику Йоана Семедія та боротьбу за свободу Церкви, з мирян – п. Філіп Людвіг (перший редактор часопису «Благовісник») про становлення часопису, а також цікаві факти з переслідування батька розповів син підпільного єпископа-помічника Мукачівської єпархії Йосифа Головача - Йосиф Головач. Завершилася презентація показом фрагменту фільму «Правда визволить» (про процес легалізації ГКЦ в Галичині) та фільму про Слугу Божого митрополита Андрея Шептицького.
п. Марія Майороші

Матеріали автора з ресурсу - http://zakarpattya.net.ua/News/148699-V-Uzhhorodi-vidbulasia-prezentatsiia-zbirnyka-statei-mizhnarodnoi-konferentsii-Shliakh-svobody-Pravda-vyzvolyt-FOTO

Немає коментарів:

Дописати коментар