середу, 2 серпня 2017 р.

Зустріч митців з Кир Андреєм на Золотому мольберті

Майстер клас пластики, Брюховичі
Швидко промайнув тиждень для учасників митецького пленеру форуму "Золотий мольберт щодня з Кир Андреєм", творчої молоді з Донеччини (Слов'янськ, Констянтинівка, Новоселівка), з м. Старобільськ на Луганщині та з Харкова, Запоріжжя, Миколаєва. Тривав другий заїзд пленеру з 25 липня по 2 серпня 2017 р. у семінарії оо. Василіян у смт. Брюховичі, вул. Широка 6 у рамках пасторальної ініціативи вшанування ювілею 400 ліття реформи Василіян Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Приїхала молодь 25 червня і після вечері у колі нові друзі познайомилися одні з одними представивши власне місто з якого вони приїхали і розповідаючи про власні улюблені заняття. Діти з керівниками не лише виконували творчі завдання але й приймали участь у Літургії, руханці, розважали над вибором покликання, власними талантами і поступом у чеснотах віри, надії любові, практику заповідей любові Бога і України на прикладі життя і праці митрополита Андрея, який вихований у дусі молитви матір'ю Софією був вірний родинній традиції роду Шептицьких, яку передав йому батько Іван.  
З життєвим шляхом Кир Андрея учасники мали можливість познайомитися з книги
Кир Андрей у  сиротинці Сестер Служебниць
таборового путівника,
 який розповідає, як Праведний Кир Андрей виховувався у лоні родини, ревно прикладався до практики монаших обітів, а згодом навчав як магістр молодих ченців. Поставлений Папою на єпископа Станіславова, а через рік уже як митрополит Галицький дбав про добро вірних і  будив свідомі християнські родини до життя молитви і діл милосердя, вірних об'єднував у товариства «Просвіти». Путівник розповів що власний добробут народу залежить від власної економіки тому Кир Андрей розбудовував кооперативи «Самопомочі», «Маслосоюзу» турбувався про виховання і здоров'я молоді, піклуючись товариствами «Пласт», «Луг», «Січ». Кир Андрей як ієрарх листувався з Апостольским престолом у Римі та підтримував добрі відносини з ієрархами усіх конфесій у Львові, а рівно ж будував дипломатичні стосунки з політиками і науковцями у світі. 
Майстер клас розпису на гонті з Левком Скопом, Брюховичі
У другий день табору 26 липня було проведено зустріч знайомства з учасниками форуму яких було 68, а п. Ользі Михайлюк та о. Полікарпу, ЧСВВ проводити табір помагали волонтери Іванка, Оля, Мар'ян, Ірина, Назар і Юрій. Діти під проводом художників малювали психологічний портрет і цілий  майстер клас гончарства художниці Оксани Мартинович. У вечері було проведено тематичну зустріч з п. Богданною Мончак, яка розповіла про свій досвід біженки, адже у 5 років втікала з родиною від большевиків, та поділилася власним досвідом виховання дітей який запозичила у Софії з Фредро, показала фотографії життя галицької священичої сім'ї у час ІІ світової війни.
Кожного дня о 7.30 учасники приймали участь у Літургії складаючи жертву ранкового встання у дусі девізу роду Шептицьких У хресті спасіння творча молодь 
 розважала над словами Євангелія та словами Кир Андрея про його шлях жертвенного служіння Церкві у монашому Чині оо. Василіян. 
На третій день 27 липня таборяни мали мандрівку на водоспади і полонини Кам'янки та фортецю Тустань на Сколівщині, де змогли приготувати ескізи гірських пейзажів і просто намилуватися краєвидами карпатських гір.     
28 липня діти мали зранку пізнавальну екскурсію у експозиційні зали Національного музею який був створений Кир Андреєм, знайомилися з архітектурою церков та піднімалися на Ратушу, а по обіді майстер клас сакрального мистецтва під проводом заслуженого художника іконописця Левка Скопа який поділився древньою технікою малюнку ікон та навчив правил побудови композиції та провів майстер клас зображення ікон на гонті та просто приніс масу позитиву поділившись своїм талантом митця. 
Зустріч з Кир Ігорем, Прилбичі 
Учасники форуму мали можливість відвідати родинне село Шептицьких у с. Прилбичі, де у день народження Кир Андрея 29 липня молилися архиєрейську Літургію з митрополитом Кир Ігором Возьняком, після Літургії дітей почастував обідом парох о. Андрій Стадницький, а діти в знак вдячності розписали прапор України і подарували для музею Кир Андрея при храмі. Опісля переїхали у Львів, де помолилися у крипті собору св. Юра на могилі, де спочивають  мощі Кир Андрея. 
У неділю 30 серпня юні художники вирушили у мандрівку у монастир у Крехові, де побували у храмі і печерах, і не лише виконали ескіз пейзажів монастиря, але й молилися Літургію спільно з скаутами, які таборують неподалік монастиря, відвідали табір скаутів. Побачивши їх намети на платформах між деревами висловили захоплення і раділи можливості познайомитися з пригодою життя скаутів на природі. 
Марк Шагалл, Скрипаль
У понеділок 31 липня після пленерів у Шевченківському гаю молоді малярі завершували роботи, а  ввечері на прощальну ватру до дітей завітав скрипаль брат Дмитро, який розвіяв сум близького завершення табору. Діти з ентузіазмом підспівували і як виявилося кільком дітям, які практикують гру на скрипці брат
дав поради по практиці гри та вони показали власні вміння, вечірня ватра  пройшла минула весело і креативно. 
Єкскурсія у музеї сучасного мистецтва, Брюховичі
1 серпня - про сучасне мистецтво у музеї Михайла Дзиндри розповіла його внука п. Софія, яка розповіла про життєвий шлях і зміну митецького стилю Михайла як митця та провела по галереї, розповідаючи про окремі роботи митця.
Спільна фотографія юних митців, Брюховичі
А 2 серпня - день завершення табору, діти здали роботи і вирушили додому. Напутнім словом для них стали слова Папи Франциска який у серпні звертається до вірних словами про художнє мистецтво: "Відкрийте  улітку красу мистецтва і природи живучи у практиці віри, і молитві. Мистецтво виражає красу віри і прославляє велич Бога Творця у його творінні. Тому коли ми подивляємо красу природи чи митецький твір відкриваємо правду що усе творіння промовляє про любов Господа Бога. -Папа Франциск закликав артистів - зберігати і передавати цю красу, яка є навколо, адже вона гоїть рани душі даючи зраненим душам надію і відновляє довір'я до ближнього". 
Отож молімося щоб у красі творіння художники бачили і подивляли таїнство  любові Господа Бога і через твори мистецтва передавали цю красу людям.  
 о. Полікарп, ЧСВВ
Фотогалерея - http://artclass.lviv.ua/uk/plener-v-bryuhovychah/

Немає коментарів:

Дописати коментар