неділю, 22 жовтня 2017 р.

Ювілей о. Романа Бахталовського на Прикарпатті


Учасники ювілею о. Романа, Івано-Франківськ
У суботу, 21 жовтня 2017 р., минуло 120 років, коли на світ народився душпастир ієромонах Роман Бахталовський. Його духовні діти – сестри Згромадження Пресвятої Богородиці Фатімської провели у храмі оо. Редемптористів в Івано-Франківську академію пам’яті о. Романа.
Архієрейську Божественну Літургію очолив митрополит Володимир Війтишин. Після Євангелія: «Я прийшов, не щоб праведників кликати до покаяння, а грішних» (Лк. 5:32), Владика у проповіді наголосив на місії душпастиря – закликати до покаяння. На прикладі життя світлої пам’яті о. Романа, Митрополит Володимир зазначив, попри репресії радянської влади, отець зберіг віру  і помножив її адже у час репресій Церкви - заснував монаше згромадження сестер. «Перед нами історія отця, а в його лиці – історія нашої Церкви-мучениці та нашого українського народу. Сьогодні отець для нас свідчить, що немає такої перешкоди, яка могла б завадити служити Богові, служити народові, служити одне одному», - переконаний Проповідник.
На думку Архієрея, якщо б сьогоднішнє святкування не відбулося в Івано-Франківську, воно було б не повне, адже світлої пам’яті о. Роман велику частину життя, праці духовної провів тут.
«Сьогодні ми повинні навчатися в нього як любити Бога, як служити ближньому. Постать о. Романа Бахталовсього навчає нас як потрібно працювати для народу, для Церкви; шукати нові покликання і монаші, і священичі. Вони шукали його тоді, коли, здавалося це не можливо, коли говорили, що Церкви немає. А вони створювали нові згромадження, підпільно навчали священнослужителів, для того, щоб Церква вижили і була сьогодні вільною. Тому ми маємо не тільки шанувати цих святих людей, але направду маємо їх наслідувати», - заохотив Предстоятель Івано-Франківської Архієпархії.
Академія, Івано-Франківськ
Після Літургії, присутні молилися молебень за прославу Слуги Божого о. Романа Бахталовського, який починається словами Псалма «Бо мою душу гонить ворог, життя моє у землю топче, він оселює мене в пітьмі, як давно померлих. Спаси мене, о Господи, від ворогів моїх, -до тебе прибігаю! Навчи мене творити твою волю, бо ти Бог мій. Хай дух твій добрий мене веде по землі рівній» (Пс. 142:4, 9-10). До слова, цей духовний гімн влучно відображає ісповідь віри о. Романа.
Кир Володимир і родина Бахталовських
На урочистій академії лектори розповіли про життя та служіння о. Романа, про його духовно-місійну діяльність в період суспільно-політичних трансформацій, як отця-редемпториста та духовного письменника, а також про о. Романа як засновника і провідника Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської. Отець Полікарп Марцелюк, ЧСВВ (Голова Місії Постуляції беатифікації УГКЦ), зазначив що оо. Редемптористи віддгукнулись на заклик папи Лева ХІІІ Йти до найубогіших щоб словом проповіді Доброї Новини захоронити від агітаторів соціалістів, зазначивши що редемпторист о. Акілле Деларе у 1910 р. у Йорктоні (Канада) познайомившись з мігрантами українцями вирішив ініціювати вишкіл юнаків українців для служіння українським мігрантам. Задум підтриманий Кир Андреєм Шептицьким і оо. Василіянами у 1912 р. щасливо розпочався з формуванням громади з восьми редемптористів в Уневі. Покликання о. Романа це приклад дії Святого Духа у душі яку Бог уподобав і вибрав за місіонера у час випробувань. У доповіді п. Вікторія Чорнописька (к.і.н., Інституту права та психології «Львівськрї політехніки»), розкрила тему репресії радянської влади яка реалізувалася 13 вересня 1949 р. у арешті, допитах і увязнені о. Романа, водночас доповідач підкреслила його стійкість під час суду. О. Зміцер Чарнель, ЧНІ розповів про духовне життя і твори о. Романа, а с. Лукія Романів, Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської про харизму і опіку о. Романа над Згромадженням. Пролунали духовні пісні, які в цей важкий час писав о. Роман як доказ оптимізму його віри перед лицем випробуваннь. На завершення сестри подякували гостям та просили молитися до Всемилостивого Бога за отримання потрібних ласк за посередництвом Слуги Божого о. Романа, беатифікаційний процес якого розпочався в 2006 р.
Академія памяті о. Романа, Коломия
Після Літургії на обіді вірні та родина Бахталовських розповідали його життєвий шлях і у неформальному спілкуванні за трапезою поділися досвідом зустрічі у житті з о. Романом. Сестри представили нове видання житія о. Романа авторства с. Надії Голейко, "Благослови нас з вічності".
У неділю 22 жовтня святкування продовжилися у катедральному храмі м. Коломия, де на Літургії о. Полікарп, ЧСВВ роздумуючи над уривком євангелії ап. Луки про воскресіння юнака з Наїну
Рідня та духовні діти о. Романа Бахталовського
закликав вірних памятати про ціну життя, а особливо чувати над життям у ласці Божій за прикладом о. Романа слідуючи шляхом його чеснот. Академію відкрили фільмом "Воскресла Церква" про події легалізації УГКЦ у 1989 р. після якого о. Полікарп зазначив ключову роль мучеників та ісповідників віри, які стали фундаментом Катакомбної Церкви та її відродження в Україні та розповів про основні віхи становлення Згромадження Найсвятішого Ізбавителя та вибір клирика семінарії у Станіславові о. Романа, який за проф. Миколаєм Чарнецьким вступив до оо. Редемптористів і пройшовши новіціат і студії у Бельгії розпочав працю місіонера в Галичині та на Волині. Протосинкел Одеського екзархату о. Андрій Танасійчук, склав свідчення про роль прикладу сестер і отців вихованців о. Романа Бахталовського у його вихованні та виборі священичого шляху у неодруженому стані. Провінційна настоятелька мати Романа Петрущак розповіла про роль о. Романа у становленні їх Згромадження та постійну його турботу про виховання сестер та зазначила що вірність харизмі Згромадження коріниться у збереженні та популяризації його духовної спадщини і заповіту "Любити одні одних", і є основою ідентичності їх служіння у  апостоляті молитви за навернення Росії.
Парафіянка храму п. Ганна, яка поручалася молитвам сестер за посередництвом о. Романа склала свідчення про ласку оздоровлення, яке буде розглянуто як випадок можливого чуда у справі беатифікації Слуги Божого о. Романа Бахталовського.
о. Полікарп, ЧСВВ
Джр. - http://ugcc.if.ua/novyny/2654-molytvoiu-ta-urochystoiu-akademiieiu-v-ivano-frankivsku-vshanuvaly-pamiat-o-romana-bakhtalovskoho.html 

Немає коментарів:

Дописати коментар