четвер, 28 березня 2019 р.

Отець Северіян - "тихий мученик"

 Новоієрей о. Северіян (другий зліва) Перемишль, 27.12.1942
У суботу 23 березня 2019 року в храмі  василіянського монастиря святого Онуфрія в м. Добромиль зібралася громада вірних і 12 священиків, щоб вшанувати пам’ять ісповідника віри і «тихого мученика» о. Северіяна Семена Гнатюка, ЧСВВ у ювілей 100 ліття з дня народження *28 грудня 1918 і 25 ліття з дня його упокоєння в Бозі †23 березня 1994.
Цьогоріч Божественну Літургію очолив о. Никодим Гуралюк, ЧСВВ ігумен у Погоні, вихованець отця Cеверіяна. Отець Єронім Грім, ЧСВВ у проповіді розповів про життя о. Северіяна звернув увагу що увесь період підпілля УГКЦ о. Гнатюк проживав у домі п. Ольги Волошин у с. П’ятниця, в її домі служив Літургії, сповідав, хрестив дітей, готував до першої Сповіді і Причастя, вінчав. Отець Северіян, як духовний батько вірністю і ревністю заслужив собі повагу і вдячні спомини у людей. 
Тому на Літургію помолитися за нього прибули в більшості вірні і отці, духовні
Розповідь о. Єроніма
діти о. Северіяна, які добре пам’ятали і ті кому рідні передали добру пам’ять про нього. Після Літургії о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії «Постуляційний центр беатифікації УГКЦ» заохотив присутніх збирати спогади про життя і практику чеснот о. Гнатюка, що в майбутньому могло би послужити навіть для відкриття беатифікаційного процесу. Отець Єронім Грі
м, ЧСВВ віце-ректор семінарії оо. Василіян у Брюховичах показав і прокоментував підбірку світлин із раннього періоду життя о. Северіяна у Василіянському Чині – зі студій в Добромилі і Кристинополі. Презентація

 Біографічна довідка
о. Северіян Семен Гнатюк, ЧСВВ
Отець Северіян Семен Гнатюк, ЧСВВ, народився 28 грудня 1918 року у селі Савчин Сокальського повіту на Львівщині у багатодітній побожній родині. На новіціят отців василіян у Крехові вступив 29 серпня 1935 року. Вчився в Добромильському монастирі на схоластикаті (гімназійні студії), потім вивчав філософію в Кристинополі, а під час Другої світової війни також вивчав там богословські науки. 27 грудня 1942 року був висвячений на священика в Перемишлі блаженним Григорієм Лакотою, єпископом-помічником Перемишльської єпархії. З 1944 року виконував священиче служіння у Добромильському монастирі.
Легалізація УГКЦ, Тернава 1989 р. 
Після Літургії, кладовище Добромиль, 19.08.1990
 Після насильницької ліквідації монастиря комуністичною владою, отець Северіян не був заарештований, але протягом всього життя зазнавав систематичних переслідувань. За свідченням очевидців, він майже щодня підпільно у хаті при зашторених вікнах і зачинених дверях відправляв Службу Божу. Хоч доносів не бракувало, жодного разу облавники не змогли його спіймати під час виконування душпастирських обов’язків. Він хрестив дітей, уділяв святу Тайну Подружжя. До нього привозили дітей для першої Сповіді й урочистого Святого Причастя навіть з Донеччини, приходили на науку хлопці, багато з яких пізніше стали священиками. У 1989 р. с. Тернава та монастир у м. Добромиль були осередками молитовних мітингів за легалізацію УГКЦ, де богослужіння проводив вл. Софрон Дмитерко, ЧСВВ, о. Дам'ян Богун, ЧСВВ, о. Северіян Гнатюк, ЧСВВ, о. Михайло Волошин, ЧНІ.


На схилі літ незважаючи на те, що недуга прикувала о. Северіяна до інвалідного візка, він продовжував жертвенно виконувати священичі обов’язки. Терпеливо переносячи свої немочі, без зойку та нарікань відійшов до Господа 23 березня 1994 року. 
Вічна йому пам’ять!
о. Єронім Грім, ЧСВВ

Фото зі збірки п. Володимира Кравця

Немає коментарів:

Дописати коментар