пʼятницю, 9 липня 2021 р.

Мучеництво, геройська практика чеснот і жертва життя - шляхи визнання святим

Місія Постуляції у Львові 16 -18  серпня 2021 р. організовує науково-практичну конференцію "Мучеництво, геройська практика чеснот, жертва життя - шляхи визнання святим" для Постуляторів, урядовців процесів беатифікації та референтів єпархій, вірних і духовенства УГКЦ. Мета -  поглиблення знання про шляхи і практику ведення процесів прослави святих у Католицькій церкві.

Під час конференції лектори  о. Роман Тереховський, о. Полікарп, ЧСВВ розглянуть питання критеріїв початку процесу беатифікації, завдання Трибуналу та історичних комісій на основі норм Конгрегації у справах святих у веденні процесів канонізації. 

Запрошений о. Тимотей Феш ЧСВВ, який проведе практичний курс розпізнання аскези богословських і моральних чеснот та о. Юстин Бойко який представить  публікацію книги докторату "Св. Климентій папа Римський". 
Під час конференції буде представлено збірник  статей та перекладів Шляхи визнання святими про агіографію як історико-критичний методу праці у вивченні житій святих та шлязи ведення процесів. 

Курс постуляторів в Україні проводиться знавцями які пройшли вишкіл у Римі адже з проголошення св. Іваном Павлом ІІ конституції Божествений учитель досконалості у 1983 р. Конгрегація святих розпочала наукову підготовку тих, хто з різних причин був покликаний працювати у місії прослави святих (постулятори, єпископські делегати, промотори справедливості тощо). За майже сорок років діяльності Студіум підготував близько чотирьох тисяч студентів з різних куточків світу. З них деякі взяли на себе роль постуляторів та урядовців процесів які є визнані Конгрегацією у справах святих.

Місія тих, хто займається процесами канонізації, вимагає, як відомо, адекватного знання "теології, канонічного права та історії Церкви, а також практики Конгрегації у справах святих", - читаємо в Інструкції Sanctorum Mater 2007 р. Протягом століть Церква через Пап наполягала на ретельній підготовці різних урядовців, які мають бути обачними та старанними та не поспішаючи у запитах та судженнях щодо процесів, що стосуються слуг Божих. у першій половині XVIII століття — монс. Просперо Ламбертіні, згодом Папа Бенедикт XIV, автор книги De servorum Dei beatificatione et beatorum kanonizatione, яка тепер перекладена Конгрегацією у справах святих італійською та латинською мовами. Тепер папа Бенедикт XVI нагадав, що, допомагаючи єпархіальним єпископам у проведенні повних, об’єктивних та обґрунтованих розслідувань як з формальної, так і з предметної точки зору, потрібна «професійна компетентність, здатність до розрізнення та чесність» (17 грудня 2007 р.). Нарешті, Папа Франциск, звертаючись до постуляторів, під час аудієнції до 50 -річчя Конгрегації у справах святих, додав: «Вони повинні все більше усвідомлювати, що їхня функція вимагає ставлення до служіння правді та співпраці з Святим Престолом. Вони не дозволяють собі керуватися матеріальними баченнями та економічними інтересами, вони не прагнуть свого особистого ствердження і насамперед тікають від усього, що суперечить змісту церковної роботи, яку вони виконують. Постуляторів ніколи не має підводити усвідомлення того, що причиною беатифікації та канонізації є реалії духовного характеру; не тільки процедурні кроки але і духовні переконання. Тому до них слід ставитися з вираженою євангельською чуйністю та моральною суворістю"(12 грудня 2019 р.).

Тому з створенням Вищої навчальної школи у справах святих у 2021 р. ми стаємо свідками більшої обізнаності та вдосконалення у підготовці експертів у справах святих. У дворічному курсі, який проходитиме в рамках Istituto utriusque iuris Латеранського університету, перший рік складатиметься із вступних предметів до теології, історії Церкви та канонічного права; тоді як другий рік буде повністю присвячений конкретним темам, що стосуються причин святих, та практичним заняттям. Ті студенти, які, на думку академічної влади, вже вивчили всі дисципліни, передбачені на першому курсі, можуть бути безпосередньо зараховані на другий курс Школи. Після того, як необхідні вимоги будуть виконані, студент буде нагороджений дипломом про спеціалізацію відповідно до ст. 41 Норм застосування Апостольської Конституції Veritatis gaudium.

Таким чином, нова школа запропонує незамінну та кваліфіковану співпрацю у сфері великого церковного значення, наприклад у справах святих, і матиме більшу гарантію та академічний захист на своєму боці. Крім того, відвідування навіть лише другого курсу, безумовно, буде корисним для постійного формування духовенства. За всією інформацією можна ознайомитися на веб -сайтах Конгрегації у справах святих (www.causedeisanti.va) та Папського Латеранського університету (www.pul.va).

Монс Мауріціо Тальяферрі
Джерело http://www.causesanti.va/it/studium/cosi-si-diventa-esperti-dei-santi.html

Немає коментарів:

Дописати коментар