понеділок, 26 вересня 2022 р.

Творчий вечір памяті Слуги Божого Кир Йосифа

Минає 105 років коли 30 вересня 1917 р. праведний Кир Андрей в монастирі в Уневі уділив священичих свячень Слузі Божому Йосифу Сліпому - ісповіднику віри і Патріарху Катакомбної УГКЦ. Вшановуючи подвиг його життя відбувся мистецький вечір у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика. Прекрасні солісти світового рівня Софія Соловій, Лілія Нікітчук створили незабутню атмосферу під інструментальний супровід академічного камерного оркестру "Віртуози Львова" під батутою генерального директора філармонії Володимира Сивохіпа подарували слухачам твір Джовані Перголезі "Stabat Mater". На відкриття вечора отець Орест Фредина розповів що дійсно доля Слуги Божого Йосифа Сліпого відповідала його девізу: "Через терни до зірок" і дивним чином переплелась з життям праведного Андрея Шептцького уже з юнацьких літ Кир Андрей на візитації у Заздрості побачив як юнак прислуговує на Літургії і заохотив його до навчання.

Йосиф закінчив блискуче гімназію і вступив у семінарію. З початком І світової війни Кир Андрей відправив Йосифа на навчання у Іннсбрук, а згодом у Римі Кир Йосиф захистив докторат. По поверненні в Галичину Кир Андрей уділяє свячення о. Йосифу і запрошує його викладати в духовну семінарію у Львові, де згодом він був ректором аж до 1944 р. Кир Андрей часто спілкується з ректором а семінаристам викладає історію мистецтва. Після смерті Кир Андрея похорон очолив Кир Йосиф в ризах і омофорі з рівнораменними хрестами які за зауваженням КГБіста справді став немов символом хресного шлях професора Йосифа і наступні 20 років, адже з 11 квітня 1945 р. його з єпископами УГКЦ було заарештовано в рамках агентурної операції по ліквідації і злиттю УГКЦ з РПЦ. Розсекречення 33 томів справи "Рифи" дає уявлення про охоплення терором усього духовенства УГКЦ. 20 літ тривала Голгота репресій ісповідника віри Кир Йосифа, яка забирала життєві сили але тоталітарній системі не вдалося зломити Кир Йосифа, який у лютому 1963 р. за втручанням папи св. Івана ХХІІІ президента Д. Кеннеді та генерального секретаря Компартії С. Хрущова отримав звільнення з таборів ГУЛАГу і поверненні на свободу з виїздом з СРСР у Рим де піля лікування він з завзяттям і мудрістю. продовжив будувати Церкву, заснував Католицький університет, підтримував пастирськими візитами українців у діаспорі продовжуючи місію Доброго Самарянина.

На завершення вечора оркестр Львівської духовної семінарії виконав твір "Ой у лузі червона калина".

Щиро дякуємо за титанічну працю над створенням цього музичного проекту "Молитва до Митрополита. Кир Йосиф спадкоємець". Глядачі поверталися до  рідних домівок під акомпонемент дощу, але зігріті зворушливими мелодіями серця вірних переповнені почуттям вдячності за організацію вечора. 

о. Полікарп, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар