пʼятницю, 19 квітня 2019 р.

Ювілей свщмуч. Омеляна проща монашества

Свщмуч. Омелян і братство, 1930-ті р. Перемишляни
17 квітня вшановуючи пам’ять блаженного свщмч. Омеляна Ковча, патріарша комісія у
справах монашества УГКЦ у співпраці з Місією Постуляції святих УГКЦ організували мандрівку новиків та новичок Чинів і Згромаджень УГКЦ до м. Перемишлян, де душпастирював блаженний свщмуч. Омелян Ковч.
Метою паломництва було познайомити новиків та новичок із життям, діяльністю та мученицьким подвигом цього праведника і подвижника УГКЦ.
Учасники прощі новиків відвідали монастир Вознесіння Господнього оо. Василіян у м.Золочеві. У храмі св. Миколая Чудотворця Божественну Літургію відслужив о.Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Підземелля замку, Золочів
Громада прочан у замку, Золочів
Отець у проповіді наголосив що мучеництво є найвищий дар життя яким мученики ствердили віру та протиставилися агресії тоталітарних режимів. Отець наголосив що їх життям було прикладом суголосності слова їх проповіді і діл милосердя, якими вони засяяли немов зорі на небі у час духовного упадку людства у час безумства війни. 
Опісля відбулася екскурсія у музей Золочівський  замок, який сумно відомий з часів сталінськких репресій, як пересильна тюрма, де загинуло понад 1 500 вязнів серед яких о. Омелян Дурдела парох с. Червоного біля Золочева, а також тисячами вязнів, які перейшли через цю вязницю у час етапування у табори Сибіру, як свщмуч. Іван Зятик, ЧНІ. 
Історико-краєзнавчий музей, Перемишляни
Прочани відвідали Свято-Успенську Унівську Лавру, де душпастирював свщмуч. Климентій Шептицький, архимандрит Студитів який відомий благодійністю щодо убогих та сиріт разом з о. Омеляном став на захист переслідуваних євреїв. Новики помолилися біля чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У Перемишлянах на прочан у історико-краєзнавчого музеї чекала директор п. Любов Домінчук, яка провела

конференцію «Духовна спадщина бл. свщм. Омеляна Ковча». Також новики та новички  в центрі міста помолилися біля меморіального пам’ятник блаженного свщмуч. Омеляна та завершили паломництво молитвою у храмі св.Миколая Чудотворця, де 20 років душпастирював блаженний Омелян.
О. Віталій і прочани у храмі св. Миколая, Перемишляни
Парох храму о. Віталій розповів про плекання живої памяті у громаді про життя і діла милосердя блаженного о. Омеляна та вказав на його запал в організації прощ до монастиря в Уневі. Отець наголосив на духовний звязок та злагоду у душпастирстві між
свщмуч. Омеляном та свщмуч. Климентієм, заохочуючи монашество до плекання духа молитви та активної праці для добра вірних у парохіяльних громадах.
За матеріалами с. Онисими, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар