вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Покров Божої Матері

 14 жовтня у храмах УГКЦ після Святої Літургії молилися  молитву віддання України під Покров Богородиці. Покров Богородиці - свято яке являє як життя Божої Матері переплетено зі життям її Сина, від події Благовіщення аж до стояння Матері під хрестом. Ісус на хресті передає її в опіку Апостолу св. Iвану словами "ось мати твоя" (Iв.19:27). Іван додає останні слова про Богородицю у св. Письмі: "і від тієї хвилини взяв Її до себе". 
 Свято Покрови Богородиці пов'язане з чудесним заступництвом у 910 р. при облозі Константинополя мусульманами, коли явилася Богородиця під час Всенощної над Влахернським храмом, де збе­рігалася риза і пояс Богоматері, свя­тий Андрій Юродивий та його учень Епіфаній побачили, як в повітрі з’яви­лася Пресвята Діва в оточенні Проро­ків, Апостолів і Ангелів, осяяна со­нячним світлом, вона молилася за християн, покриваючи їх чесним сво­їм омофором, мусульмани відступили.
Згодом на Русі Україні у 1075 р. кн. Ярослав Мудрий при будівництві святої Софії та церкви Благовіщення на Золотих Воротах наказав зобразити Богородицю Оранту віддавши цілу Русь Україну під її покров. Славно розповідається про порятунок Почаївської Лаври в липні 1675 року у пісні "Ой зійшла зоря вечоровая, над Почаєвом стала» коли над храмом з’явилася Богородиця, заслонивши омофором і врятувала вірних під час турецької облоги. На Русі Україні козаки обовязково сповідалися три рази до року: Різдво Iсуса Христа, на Великдень і на Покров. Головні ікони по їхніх церквах все мали ікону Покрова Богородиці. До походу на турків Богородицю щиро просили про її опіку над ними, як поверталися складали їй подяку, вірні Галичини спішили до Гошева, Зарваниці, Підкаменя і цих шляхах до сьогодні стоять придорожні хрести, які вказують дорогу до храму. В первісних іконах Богородицю зображали з покривалом як Царицю Неба яка покриває всіх і всюди. Звідси слова з молебня: "Марія покрове світу, ширший від оболоків, радуйся і спаси тих що на Тебе уповають". Звичай вишиття над її іконою  рушників є продовження цього первісного звичаю. Ставлення себе під її покоровом, під її охорону є бажання віддатися у молитві через її заступництво її Сину. "Ще не чувано ніколи щоб вона не помогла, чи у горю чи в недолі цього земного життя. О Маріє зоре зір. Ти даєш нам ласк безмір, неустаний Твій покров поміч дати все готов." 
У наслідування прикладу життя Пресвятої Богородиці чимало святих як вірні учні Богородиці у школі милосердя досягли чималих висот, зокрема св. Тереза з Калькути память якої святкуємо 19 жовтня. Життєпис

Немає коментарів:

Дописати коментар