понеділок, 8 травня 2023 р.

Проща Родин Рудки-Прилбичі

Проща започаткована у 2015 р. дає надхнення ПРОЧАНАM У ЦИХ РОКАХ ВИПРОБУВАНЬ І БОРОТЬБИ УКРАЇНИ КРОКУВАТИ З ВІРОЮ У ВОСКРЕСЛОГО ХРИСТА. ПРОЩУ РОДИН ПОСВЯТИЛИ МОЛИТВІ ЗА РОДИНИ,  ЯКІ ВТРАТИЛИ НА ВІЙНІ, БАТЬКІВ І ДІТЕЙ В ЧАСІ ОПОРУ ГІБРИДНІЙ І ВІДКРИТІЙ ВІЙСЬКОВІЙ АГРЕСІЇ РФ.
Літургією у храмі Пресвятої Євхаристії та молитвою перед іконою Богородиці покровительки Бескид у храмі Різдва Богородиці, де спочиває родина Фредро.  У прощі Родин взяло участь понад 40 прочан яких провадили василіяни о. Полікарп і о. Христофор. Отці пропонували до роздумів листи МАТЕРІ СОФІЇ ШЕПТИЦЬКОЇ ЯКА ПРАГНУЛА "ПІЗНАТИ добрий шлях Бога… і щоразу ліпше прямувати по ньому". У родинному палаці Фредрів у Вишні, де Софія брала уроки малювання, гри на фортепіано та гімнастики, виховувалась у шляхетності, чемності з родинного дому Софія винесла доброзичливе ставлення до інших, повагу та приязнь до людей.
 Прочани розважили фрагмент листа Софії Фредро: ""Господь вчинив як художник, котрий прагнучи створити сильніше враження своїм твором, поставив його для цього у найтемнішому закапелку. І лиш, коли глядач віддаляється, переконаний, що тут вже немає на що ще сподіватися, схований художник поволі спрямовує на свій твір ясний промінь світла, що одразу ж посилюється... І в ньому твір розкривається, росте, ясніє – променіє водночас тисячею красот, огортає тисячею думок, промовляє тисячею значень…"
У палаці родини Фредро познайомила з його історією краєзнавчиня п. Оксана Клебан, яка розповіла про 
родину Фредро та творче виховання дітей адже батько ветеран воєн Наполеона був визначним письменником вистави з під пера якого як Дами і гусари, Панські шлюби ставились у театрах Львова, Кракова і Варшави. У храмі безсрібників Косми і  Дамяна після молитви громади Вишні і Яремкова о. Михайла Кушніра поповнили ряди прочан, а дівчата Чопко Ольга, Цісінська Ольга та   Шведа Віра пригостили прочан по домашньому теплим і смачним обідом. Прочани отримали хусти прочанина та розважили черговий лист Софії: "Святі Його руки, які так добровільно простягнуті так паралельно до перекладин хреста, – у промінні Своєї волі огорнули все, що моє – а щоб я відповідала Йому так само добровільно – у напрямку до мого хреста. Щоб я зуміла так пожертвувати руки і серце і всю свою волю. Можу сказати, що життя останніх днів перед Святою Трійцею було одним поглядом душі до Цих рук, що містив у собі розуміння Їх значення, адорацію, благальне прохання, щоб дати з себе Ісусу те, що вони мені дали. ". Щиро подякувавши о. Михайлу Кушніру який з першої прощі жертовно допомагає у її проведені прочани вирушили у Дубаневичі, де їх зустріла громада з
о. Владиславом Шалатою які помолились молебень до Христа Чоловіколюбця потрібно зазначити що шляхом по селі вірні виходили на зустріч прощі і вказували шлях і у храмі у Шоломиничах прочани помолившись Вечірню та покріпивши сили у гостинному магазині, вирушили через поля у Добряни до храму св. Юрія у Вовчухах де їх терпеливо чекала громада і отець Роман який очолив Молебень до Богородиці. 
У Родатичі втомлені прочани входили під останніми променями заходу сонця, а на порозі Родатицької школи у світлі ліхтарів прочан гостинно зустрічала директор п. Катерина Блащак і вчителі, які пригостили прочан вечерею та прийняли на нічліг. 
Зранку прочани зігрілися сніданком подякували вчителям і з молитвою розпочали останній етап прощі через Тучапи, Чорнокунці до Мужилович, де на короткій зупинці хлопці з о. Христофором привітали жіноцтво квітами і піснями з днем матері, а у Прилбичах прочан зустріли процесійно і разом помолились у каплиці родини Шептицьких. Літургію очолив о. Андрій Стадницький, який вказав на материнську гідність Богородиці, а вірні і прочанипісля Літургії помолились Молебні до Богородиці та продовжили свято Матері піснями і виставою яке приготувала молодь парафії під проводом їмості о. Андрія Оксані.

Прочан сердечно погостили прилбичани обідом та запросили оглянути музей родини Шептицьких на прощання прочани домовились зустрітись через рік. 

Немає коментарів:

Дописати коментар