вівторок, 22 серпня 2023 р.

Літні арт резиденції "Естафети миру" під покровом Церкви

Перший пленер 33 фіналісти "Естафети Миру" міжнародного конкурсу "Золотий мольберт" провели у монастирі сестер Пресвятої Родини у Гошеві з 2 по 8 липня 2023 . Оточені краєвидами Карпат юні художники створили композицію - "Світ моїми очами".
Учасники під проводом куратора хдожника з Харкова Сергія Грічанка та п. Ольги Михайлюк педавали через колір і форму власне світобачення гармонії внутрішнього світу який передавали у власний неповторний спосіб

Крім роботи діти мали можливість відвідати монастир на Ясній Горі та помандрувати 
на скелі Довбуша у Бубниці та надихнутися краєвидами водоспадів та гір біля м. Вигоди мандруючи вузькоколійкою "Карпатського трамваю". Молитва у монастирі та спілкування з сестрами вплинуло на сюжети художників, зокрема Вікторія Мокіна включила монастир і краєвиди Карпат у свою композицію. 

ДРУГИЙ  ПЛЕНЕР міжнародного конкурсу дитячої творчості “Золотий мольберт” у темі "Ангели миру України". 36 учасників фіналу форуму привітав і поблагословив Кир Ігор Возьняк, митрополит Львівський який прийняв фіналістів у стінах Львівської семінарії Святого Духа УГКЦ. 

Напротязі пяти днів юним митцям знані художники України передають секрети майстерності і допомагають розвивати власне бачення світу. 


18 серпня фіналісти другої
 арт резиденції поїхали в Карпати набратися надхнення краси пригоди на водоспад ріки Свіча у мальовниче місто Вигоду і на скелі Довбуша у с. Бубнище та тен відвідали монастир сестер у Гошеві, де відбувалася перша арт резиденція.

 19 серпня на свято Преображення Господнє діти з  Харкова та Києва, Тернопільщини, Сумщини, Херсона та Миколаївщини, Львівщини, Слов'янська та інших міст України розпочали розпис образотворчої хвилі миру: "Формула миру в мистецтві дітей України".
Монументальну композицію виконали просто неба акриловими фарбами на гнучкому склі завдовжки 17 метрів та заввишки 1.40 метри. Надихнув
Арт резиденцію до творчості художник Анатолій Криволап, улюбленець дітей ЗОЛОТОГО МОЛЬБЕРТА. Маестро відчув щиру атмосферу та додав до дитячих ангелів ще одного ангела чину Престолів. Кольоровий акцент ангела, створений Анатолієм Криволапом став окрасою монументальної композиції приуроченої до 32-ої річниці Незалежності України.



20 серпня у неділю діти з молитвою продовжили малювати а також відвідали Оперний те
атр де отримали натхнення з перегляду балету "Білосніжка і семеро гномів" в Львівській опері, діти приступили до творчого процесу від задуму до його реалізації з ідеями, обговоренням, ескізами, правками надихнулися гармонією танцю і співу. 

21-22 серпня тривали творчі пленери, а духовну зустрічі о. Полікарп, ЧСВВ розповів про ректора семінарії уЛьвові - Слугу Божого Йосифа Сліпого, ісповідника віри який навчав семінаристів і проповідував слово Євангелії, а віру в Христа ствердив жертвою власного життя краючись 18 років в таборах ГУЛАГу у Сибірі.  Кир Йосиф описує образне бачення життя християнина який здіймається над буттям опираючись на два крила віри і розуму - позволяють окрилювати християнський католицький дух, який віками надихував нашу науку й культуру і витиснув на ній свою печать. Послання Кир Йосифа, 1966 р.

Учасниця форуму Софія Сокол описала враження від участі у резиденції: "Як є два крила у птаха, так само є два незабутніх враження від Арт Резиденції – захват і натхнення. Захват опинитися в оточенні молодих талантів і патріотів, адже "Золотий Мольберт" – це історія дитячої небайдужої творчості. Захват, як спільнота об'єднує навколо себе і відомих маестро, як Анатолій Криволап, і молодих надихаючих митців, як Павло Шачко, і дітей, у яких один мистецьких подих – розвиток своїх навичок і поширення ідей миру своїми роботами. Охоплює захват від однієї думки про те, як щиро вклала душу у Форум Михайлюк Ольга,його засновниця і берегиня. Захват опинитися серед всього різноманіття думок, але єдності у намірах, де А. Криволап працює над розписом поруч із дітьми – всі різні стилі, але один голос фарб за мир.

Натхнення приходить після захвату, коли ти бачиш підтримку таких людей і організацій, як, наприклад, А. Криволап, С. Грічанок і Асоціації "Подружжя українських дипломатів". Побачивши натхнення таких особистостей від Форуму, ніхто не зможе не відчути крила за спиною! Подяка Ользі Дмитрівні, усім небайдужим людям, хто допомагає Форуму, і дітям, моїм колегам, за втілення всіх прагнень у життя.


23 серпня у Львові до свята Дня прапора учасники арт резиденції дитячої творчості виготовили 32 композиції птахів України, які прикрасили виставку до 32 року дня незалежності України, та поділилися враженнями про арт резиденцію "Формула миру". Відео 

Немає коментарів:

Дописати коментар