четвер, 16 листопада 2023 р.

«Кожен з нас покликаний до святості» – Папа Франциск

16 листопада 2023 р. папа Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції «Спільнотний вимір святості», яку організувала Дикастерія у справах святих. Конференція, яка проходила протягом 13-15 листопада 2023 р. у Римі, охоплювала розгляд даної теми у різних аспектах та включала кілька свідчень. У слові Святіший Отець зосередився на універсальному покликанні до святості. Зустрічаюсь із учасниками конференції, що відбувалася у Римі під егідою Дикастерії у справах святих, Святіший Отець відзначив спільнотний вимір святості, яка об’єднує навколо Христа багатьох людей.

Любов святих має силу об’єднувати

Спочатку Папа зазначив, що покликання до святості стосується всього Божого люду, адже святі належали до різних станів: одружені, священники, богопосвячені особи, миряни різного віку тощо, які жили великою любов’ю на щодень, навіть зі своїми обмеженнями і недоліками, «слідуючи за Ісусом до кінця». У цьому контексті він виділив, зокрема вимір святості, яка об’єднує. «Коли Бог кличе людину, це завжди для добра всіх, як у випадку з Авраамом і Мойсеєм, апостолами Петром і Павлом», – сказав Святіший Отець. Він пригадав про апостола Матея, який одразу після його покликання Ісусом, запросив своїх друзів на зустріч з Месією (пор. Мт. 9,9-13), а також процитував св. Терезу від Дитятка Ісуса, яка у біблійному ключі споглядає все людство як «сад Ісуса», в якому Божа любов охоплює всі Його квіти у інклюзивний і водночас ексклюзивний спосіб. «Святість об'єднує, і через любов святих ми можемо пізнати тайну Бога, який з'єднався з кожною людиною, обіймає все людство у своєму милосерді, щоб усі були єдині (пор. Йо. 17,22). Як сильно наш світ потребує віднайти єдність і мир у таких обіймах! Ми потребуємо цього», – наголосив Папа.

Святість у сім’ї

Виокремлюючи святість сім’ї, Святіший Отець зазначив, що найвищою мірою вона сяє у Пресвятій Родині з Назарету, а також виявляється у багатьох святих подружніх парах, в яких кожен з подружжя був засобом для освячення іншого. «Святість подружжя, як і особлива святість двох різних осіб, є також спільною святістю в подружжі: звідси помноження – а не просто додавання – особистого дару кожного, який передається», – зауважив Папа, вказуючи на приклад нещодавно проголошених блаженними подружжя Юзефа і Вікторії Ульмів та їхніх сімох дітей.

Героїчне свідчення мучеників

Говорячи про  святість мучеників, Папа сказав, - сильна модель святості виявляється у багатьох прикладах, які присутні протягом всієї історії Церкви у різних частинах світу. Він пригадав свідчення Асії Бібі, пакистанської католички та матері п’ятьох дітей, яка згідно мусульманських релігійних законів була звинувачена у богохульстві, наразилася на побиття та дев’ять років просиділа у в’язниці, засуджена опісля на страту через повішення. Після реакцій кількох держав, лідерів кількох християнських лідерів та організацій, за рішення Верховного суду Пакистану Асія Бібі була виправдана. «Майже дев'ять років християнського свідчення! Це жінка далі живе, і таких людей, які свідчать про віру і любов, дуже і дуже багато. І не забуваймо, наш час також має багато мучеників! Часто йдеться про цілі спільноти, які героїчно жили Євангелієм або віддали Богові життя всіх своїх членів», – зауважив Святіший Отець, згадуючи й про інші християнські конфесії. На завершення вказав на різноманітні шляхи до святості, але всі спрямовані до однієї мети: до повноти любові.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

Джерело https://www.vaticannews.va/uk/vatican-city/news/2023-11/papa-uchasnykam-konferentsiji-pro-svyatist.html

Немає коментарів:

Дописати коментар