середу, 22 листопада 2023 р.

Четвертий том книги «Випробувані, як золото в горнилі»

  Місія "Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УКГЦ" видала заключну книгу серії «Випробувані, як золото в горнилі», де постають історичні постаті блаженних, мучеників об’єднаних одним прагненням: іти за Христом до кінця. У момент зустрічі з переслідувачами вони проявили відвагу та виступили на захист життя ближніх і правд Христової віри. Вибір християнської віри у житті, перемінив їх, вони стали для нас справжніми «іконами вірності», сяйво яких і нині освітлює Церкву.
  Життєписи основані на свідченнях і документах беатифікаційного процесу, ілюстровані історичними фото та іконами та молитвами до блаженних. Книга розрахована для читачів, як з кола духовенства, катехитів і вірних УГКЦ, так і людей яких цікавить доля християн у СРСР у ХХ ст.

  До читачів із своїм словом звернувся Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви:

"Дорогі читачі!

   У цій книжці знайдете розповіді про долі мучеників, які, народившись у Галичині на зорі ХХ століття, пройшли через горнило світових воєн, чужоземної окупації і тоталітарних ідеологій, але зберегли найцінніше, те, що робить людину людиною, – совість, віру і розум. Однак вони заплатили за це найвищу ціну – віддали своє життя.

 Документи та свідчення про життєвий шлях цих людей були зібрані під час процесу беатифікації і стали основою для ствердження в Римі факту їхнього мучеництва. А блаженними їх урочисто проголосив у Львові понад двадцять років тому святий папа Іван Павло ІІ, який на проповіді з нагоди їх проголошення сказав: «Пам’ять про них не може бути втрачена, бо вона є благословенням. Їм ми виявляємо наш подив і нашу вдячність: як ікона Євангелія Блаженств, пережита аж до пролиття крові, вони становлять знак надії для наших і прийдешніх часів. Вони показали, що любов сильніша від смерті. У їхньому протистоянні таємниці беззаконня, незважаючи на людську неміч, змогла засяяти сила віри й Христової благодаті (див. 2 Кор. 12, 9-10)». У молитві Церкви, на Літургії Івана Золотоустого і Василія Великого, перед ламанням Агнця, священник виголошує: «Святеє святим», а вірні відповідають: «Єдин Свят, єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь».

 У цих словах Церква, тобто спільнота вірних, визнає що Христос – єдине джерело святості, а святість вірних випливає із сопричастя з Ним. Про приклад святих, які геройською практикою чеснот чи жертвою життя за Христа засвідчили свою вірність Господу Богу, Церква нагадує своїм синам і донькам у тяжкий період нашої історії – під час кривавої, великої, повномасштабної війни рф проти Україні. Водночас Синод Єпископів УГКЦ, немовби готуючи вірних до продовження шляху випробувань, проголошує 2023 рік як особливий період вшанування світлої пам’яті патріарха Любомира Гузара з нагоди 90-річчя з дня його народження. Цей муж Церкви в дитячому віці пережив жахіття Другої світової війни у Львові, а з приходом більшовиків зазнав вимушеної еміграції, спершу до Австрії, а потім до США. Згодом в Америці відчув Божий поклик і став священником. Студіюючи богослов’я в Римі, досліджував екуменічну діяльність праведного митрополита Андрея Шептицького, який вбачав у діалозі Церков і релігій консолідацію українців довкола духовних цінностей та основи для побудови вільної України.

 Отже, книжка «Випробувані, як золото в горнилі» призначена передусім для християн, які, переживаючи трагічний досвід війни, шукають опертя та підтримки, щоб зберегти сенс життя. Через століття культ святих та їх житія поряд із участю у Святих Тайнах вказує на Христа як на джерело святості та можливість воплотити ідеал святості в різних епохах і суспільствах. Недарма кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у справах святих, твердить: «Християнин несе в собі генетичний код святості, а святі є імунітетом Церкви».

 Як жити Заповідями, щоб, коли буде потрібне наше свідчення, ми могли називатися християнами? Христос перестерігає: «... вам не треба готуватися наперед, що маєте відповідати, Я бо дам вам слово й мудрість, якій ніхто... не може протиставитись і перечити» (Лк. 21, 14-15). Тож черпаючи мудрість святих Христової Церкви – прямуймо дорогою святості за Христом."





Немає коментарів:

Дописати коментар