пʼятницю, 17 листопада 2023 р.

Папа Франциск: мистецтво промовляє до душі

Зустрічаючись із меценатами музеїв Ватикану, Святіший Отець зауважив, що християнське мистецтво доносить важливе послання милосердя та підбадьорення всім віруючим та невіруючим людям. 9 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції меценатів музеїв Ватикану, згуртованих у асоціацію «Patrons of the Art in the Vatican Museums», яка 1983 р. була заснована в США, а сьогодні має представництва також у інших країнах на різних континентах. Вони від 6 по 10 листопада зібралися у Римі на конференцію, присвячену 40-літтю від заснування. У своєму слові Святіший Отець подякував присутнім за співпрацю у важливій справі збереження та реставрації мистецької та культурної спадщини музеїв Ватикану.

                                                о. Яків Шумило, ЧСВВ - Ватикан

На початку Папа зазначив, що зусилля меценатів у збереженні спадщини минулого запрошує також нові покоління замислитися над нерозривним зв'язком між мистецтвом, історією, культурою та вірою. «Мистецтво, і релігійне зокрема, може нести послання милосердя, співчуття та підбадьорення не лише віруючим, але й тим, хто сумнівається, хто відчуває себе загубленим, невпевненим чи, можливо, самотнім. Бо мистецтво завжди промовляє до душі. Воно здатне сприяти визнанню нашої спільної гуманності, будувати мости між культурами і народами та створювати відчуття солідарності, якого ми так потребуємо в нашому розділеному і розтерзаному війною світі», – сказав Святіший Отець.

Відкривати розум і серце до краси творіння

Пригадуючи 40-річну історію цієї асоціації меценатів музеїв Ватикану, Папа сказав, що вона була натхненна любов’ю до мистецтва, сприяючи проведенню численних реставраційних робіт, які не припинялися попри складний період пандемії COVID-19. «Ваша відданість справі є конкретним знаком того, що ви цінуєте потенціал мистецтва, в його різноманітних формах, відкриваючи розум і серця до краси творіння й таємничого багатства нашого людського життя і покликання», – зауважив він.



Немає коментарів:

Дописати коментар