понеділок, 15 квітня 2024 р.

«Молімося за світичів УГКЦ, що в час переслідування залишалися вірними», — владика Гліб Лончина в соборі Святої Софії

У четвер, 11 квітня, у прокатедральному соборі Святої Софії помолилися Панахиду за патріархом Йосифом Сліпим та єпископами УГКЦ: Миколаєм Чарнецьким, Никитою Будкою, Григорієм Хомишиним та Іваном Лятишевським, яких цього дня 1945 року ув’язнила радянська влада.

Поминальне богослужіння очолив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції й Апостольський делегат у Швейцарії і країнах Бенілюксу. Співслужили з єпископом священники собору — віцеректор о. Дмитро Кудін та о. Андрій Пеленський.

Душпастирі помолилися за упокій усопших єпископів і патріарха, закликаючи вірних плекати та шанувати пам’ять про праведних мужів нашої Церкви.

Владика Гліб нагадав вірним історичні події того дня, коли агенти НКВС заарештували митрополита Йосифа Сліпого й упродовж наступних місяців — усіх єпископів УГКЦ.

«Всі єпископи, крім патріарха Йосифа, загинули в тюрмах або на засланнях. Вони — наші світочі, яких папа Іван Павло II беатифікував 2001 року. Всі заарештовані єпископи залишилися відданими Церкві, не злякалися тюрм, побиття, заслання, але продовжували свідчити Христа. Патріарх писав із тюрми послання, а також написав історію УГКЦ у 5 томах. Сьогодні ми молимося за упокій душі патріарха Йосифа та єпископів, що зберегли вірність Богові і свідчили Христове Воскресіння до кінця своїх днів. Адже Господь здобув перемогу над гріхом і ніщо з того, що відбувається у світі, не має затемнити радості Воскресіння», — запевнив єпископ.

Насамкінець віцеректор собору адресував владиці Глібові слова привітань і подяки за спільну молитву й закликав вірних черпати приклад зі світичів віри та сьогоднішніх душпастирів, які здійснюють служіння в умовах війни, щоб український народ не був покинутим.

Джерело: пресслужба Товариства «Свята Софія» в Римі

Немає коментарів:

Дописати коментар