середу, 10 квітня 2024 р.

Чування за місіонерами-мучениками

У базиліці Сан-Бартоломео на острові Тибр у Римі, 26 березня, відбулася молитви в пам’ять про тих, хто віддав своє життя за Євангеліє в останні роки. Церемонію очолив Кевін Фаррелл кардинал-префект Дикастерії у справах мирян, сім’ї та життя. Також серед інших були присутні отець Джуліо Альбанезе, директор Управління місіонерської співпраці між Церквами Римської єпархії, та отець Анджело Романо, парох Сан-Бартоломео.

Палаюче серце є символом, обраним, щоб нагадати про силу свідчення мучеників, які своєю жертвою запалюють світло і зігрівають душі цілих християнських спільнот. Як світло свічок, було запалено в базиліці Сан-Бартоломео на острові Тібр, святилищі новомучеників і свідків віри 20-го і 21-го століть. Свічка за кожну жінку та чоловіка, які віддали своє життя за поширення Божої вістки по всьому світу. Під час богослужіння згадувалися імена та історії монахів і монахів, мирян і душпастирів; Католиків, а також православних, англікан і євангелістів, в ім’я того «екуменізму крові», який неодноразово згадував Папа Франциск.

Сучасні мученики

Запали свічки за мучеників комунізму, серед перших православного митрополита Петроградського Веніаміна; за загиблих християн під час громадянської війни в Іспанії, зокрема блаженного Зефіріно; за мучеників націонал-соціалізму, включаючи реформованого пастора Пауля Шнайдера, святого Максиміліана Кольбе та блаженного Франца Єгерштеттера; за мучеників, убитих мафією, таких як блаженний Піно Пульїзі, дон Пеппе Діана, дон Граціано Мунтоні та суддя Росаріо Ліватіно. Пам'ять про місіонерів-мучеників досягла кожного куточка землі, пройшовши через Європу, Азію, Америку та Африку. Останніми роками святилище збагатилося спогадами про сестру Марію Де Коппі, вісімдесятичотирьохрічну сестру Комбоні, убиту в Північному Мозамбіку, та сестру Луїзу Дель Орто, молодшу сестру Євангелія Шарля де Фуко, убиту на Гаїті .

Послання кардинала Фаррелла

«Переслідувані християни завжди показують нам, що ніщо не є вищим за зв’язок із Христом». Це слова кардинала Фаррелла у проповіді, виголошеній під час святкування. «У мучениках ми бачимо, що спілкування з Ісусом є набагато дорожчим за земне життя, родинні зв’язки, усе». Далі Фаррелл зосереджується на конфліктах і жорстокості, які охопили сучасне суспільство: «Сьогодні ми є свідками багатьох проявів насильства у світі, багато беззахисних людей гинуть у війнах, багато жертв релігійного фанатизму, багато жінок убиті навіть удома, багато дітей померло. в Газі. Але мало хто працює заради миру. Мученики мали мир у своїх серцях і тому своєю смертю вони зупинили ланцюжок насильства».

Моделі християнського життя

«Ми покликані пам’ятати про свідчення чоловіків і жінок доброї волі, які віддали своє життя за справу Божого Царства, можливо, ніколи раніше не було важливо пам’ятати, що існує потреба в цих надзвичайних моделях християнського життя», – пояснює –отець Джуліо Альбанезе, директор Управління місіонерської співпраці між Церквами Римської єпархії, який згадує свій досвід в Африці: «Я сам ризикував закінчити подібно, як приблизно двадцять років тому мене викрали в Уганді разом із двома братами. Тоді ми опинилися перед розстрілом. Це було справжнє диво, що нам вдалося втекти».

Мученики захищають життя

На святкуванні також був присутній монсеньйор Марко Гнаві, голова Управління екуменізму, міжрелігійного діалогу та нових культів Римської дієцезії: «Це святкування в санктуарії сучасних мучеників, яке з року в рік збагачується новими спогадами. Це означає, що християни продовжують вмирати: вони вмирають, бо повноцінно живуть Євангелієм, бо захищають життя. Вони точно не хочуть смерті, навпаки, намагаються з нею боротися». Святкування, яке є частиною Страсного тижня, момент, який надає ще більше значення пам’яті цих мучеників, як пояснює Дон Анджело Романо, парох базиліки Сан-Бартоломео: «В історіях мучеників, у філігранях, ми можна побачити повторення Страстей Ісуса: це чоловіки та жінки, які вирішили піти за Господом на хрест. Тому пам’ять про них у Страсний тиждень має дуже глибоке значення».

Джерело: vaticannews.va

Немає коментарів:

Дописати коментар