четвер, 22 серпня 2024 р.

Пам'ять про священномученика Омеляна Ковча об'єднала вірних на загальноєпархіальній прощі

20 серпня 2024 року в патріотичному селі Космач, Косівського протопресвітеріату, відбулася загальноєпархіальна проща для всіх священників з нагоди 140 річниці від Дня народження блаженного священномученика о. Омеляна Ковча – покровителя душпастирів УГКЦ, а також були уділені ієрейські свячення дияконові Олегу Корпанюку.

Космач. Це село ще прийнято називати «Бандерівською столицею», оскільки тут, в лютому 1945 року відбувалися запеклі бої між воїнами УПА та загонами НКВС. Прославилося село не тільки боротьбою за національну свободу. Саме тут народився блаженний священномученик УГКЦ о. Омелян Ковч.

Щоб вшанувати річницю з дня народження священномученика, до Космача зʼїхалося багато священнослужителів та вірян з навколишніх парафій та протопресвітеріатів. Прощу очолили: єпарх Коломийський Кир Василій Івасюк, та єпископ-помічник Кир Петро Голіней.

Під час зустрічі Архиєреїв, парафіяльна спільнота організувала цілу концертну програму. Місцеві діти представили єпископам не тільки поетичні привітання й побажання, але й виконання української народної пісні.

Пізніше розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ-помічник Петро Голіней, у співслужінні з Преосвященним владикою Василієм Івасюком, правлячим єпископом Коломийської єпархії УГКЦ.

Разом з єпископом співслужили: адміністратор церкви Пресвятої Трійці о. Ігор Андрійчук, протопресвітер Косівський о. Роман Іванюлик, ряд інших протопресвітерів і священників, а також диякони: Микола Врубель, Олег Корпанюк та Андрій Онуфрак.

Після євангельських читань проповідь виголосив владика Василій. Архиєрей торкнувся історії життя блаженного Омеляна Ковча: історії покликання, душпастирської праці та увʼязнення.

«Нині урочисто відзначаємо 140 років з дня народження Омельяна Ковча у селі Космач. Соборна молитва в родинному селі мученика – це подяка Господеві за такого свідка сповненого віри, надії та любові до всіх. Вже блаженної памʼяті патріарх Йосиф Сліпий із заслання просить папу Павла VI про його беатифікацію. В той час багато духовенства і мирян зазнали не менш болючих репресій і дискримінації. В житті блаженного священномученика можна побачити велику силу духа, яка не дозволила страхові, сумнівам і відчаю паралізувати його.

Що нам треба зробити, щоб бути іншими? Чи здатні ми знайти в собі сили і волю до життя. Сьогодні в нас воля до смерті з якою боровся Омельян Ковч. Якщо ми куримо, то не хочемо жити. Якщо ми говоримо погані слова, то не хочемо жити. Якщо ми чинимо перелюб, то не хочемо жити. Якщо ми переїдаємося, то не хочемо жити.

Ми не можемо дозволити дияволові знищити людську гідність. Плекаймо людяність у собі та підтримуймо тих, кого Господь посилає до нас. Нехай приклад блаженного Омеляна Ковча надихне нас бути поруч із нужденними та зневаженими. Світлої памʼяті Патріарх Любомир Гузар сказав про Омельяна так: “Був сином і священником одного народу, загинув на землі другого народу, бо рятував синів і дочок третього народу”», – коротко розповів про життя українського блаженного владика Василій.

Після проповіді продовжилась Свята Літургія, а згодом відбулася ієрейська хіротонія: єпарх Коломийський здійснив рукоположення диякона Олега в сан пресвітера.

Після Богослужіння пролунали численні подяки. Найперше до присутніх звернувся владика Василій, який подякував адміністратору храму і парафіянам с. Космача за чудову організацію прощі.

Архиєрей привітав єпископа-помічника Петра Голінея з першою річницею єпископської хіротонії. Єпарх Коломийський побажав владиці Петру міцного здоровʼя та всіх Божих дібр для подальшої душпастирської праці, а ще подарував символічний подарунок – деревʼяний образ священномученика Омеляна Ковча.

Окремо звернувся єпископ і до новопоставленого священнослужителя о. Олега Корпанюка, побажавши йому бути таким ревним душпастирем як блаженний Омелян.

З окремою подякою до духовенства і вірян звернувся о. Ігор Демків, священнослужитель Львівської Архиєпархії УГКЦ, який, разом із ГО «Братство блаженного священномученика Омеляна Ковча», прибув зі Львова на прощу до Космача. Учасники Братства подарували єпископам монографії та книги про історичний нарис життя українського блаженного, а ще вручили окрему нагороду о. Ігорю Андрійчуку за розвиток історії та популяризацію особи Омеляна Ковча.

Опісля, до присутніх промовив протопресвітер Косівський о. Роман Іванюлик, зазначивши, що приїзд одночасно двох Архиєреїв до с. Космач є важливою історичною подією для села. Привітав протопресітер і о. Олега зі свяченнями, а дружині молодого пресвітера побажав молитовної відваги.

Після привітань о. Олег Корпанюк подякував владиці Василію Івасюку за дар священства, владиці Петрові – за душпастирські поради, а дружині й батькам – за любов і підтримку.

Завершилась загальноєпархіальна проща урочистою ходою, з Найсвятішими Тайнами, вулицями села Космач в наміренні перемоги України у війні. Також, під час ходи, відбулися молитовні зупинки біля могил полеглих воїнів.

Насамкінець, духовенство разом з усіма прочанами, що прибули до патріотичного села, на подвірʼї церкви Пресвятої Трійці зробили спільну світлину..

Джерело: пресслужба Коломийської єпархії УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар