суботу, 14 листопада 2015 р.

Очевидці - живий ланцюг передання віри


Свідчення с. Юліти, студитки 
Свідчення п. Анни Мороз
 Завдання історії - зберегти звязок поколінь та передати досвід людства. Боротьба за свободу сповідання віри у час 1987-1989 р. Свідчення про період легалізації УГКЦ сестер, священиків та мирян - досвід простих людей, який став основою памяті про ісповідь віри у час атеїзму у СРСР. Серед очевидців подій у Місії Постуляції свідчення склали с. Юліта, студитка, яка розповіла про приклад ісповіднці віри Марії Вітер на формування молодих покликань до богопосвяченого життя. Серед мирян свідчення склала п. Анна Мороз учасниця голодування на Арбаті та голова товариства "Милосердя" яке провадило апостольську працю на Сході України.


Зустріч  о. Матей, с. Модести і п. Анни
Отець Матей Гаврилів, ЧСВВ розповів, про роль молитви та Літургії, вклад п. Івана Геля голови ініціативного комітету у боротьбі за легалізацію УГКЦ.
Про покоління підпільних сестер Василіянок, їх молитву та розповідає с. Модеста Сеник, яка в 1966 р. прийшла в монастир. Сестра походила з с. Лагодів де були студити з настоятелем о. Юрієм Макаром який розповів про богопосвячене життя. Поклик до монастиря зродив о. Юрій Смаль, а о. Василь Величковський утвердив через духовні науки. Дівчина помагала о. Юрію при Літургії аж до випробування, у Винниках  15 січня 1967 р. на свято Стрітеня їх арештували за участь у Літургії. Юна дівчина перенесла девять допитів в КДБ по вул. Дзержинського у Львові однак за духовною підтримкою і мудрою порадою свщмуч. Василя Величковського їй вдалося уникнути увязнення. 
Передання памяті підпілля - урок "живої" історії, яка вчить стояти за правду. Свобода Церкви це заслуга ісповідників віри, які ризикували життям у надії на перемогу правди Христової. 
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ 

Немає коментарів:

Дописати коментар