вівторок, 6 лютого 2024 р.

Папа Франциск: Церкві потрібна мужність повсякденних святих

Папа Франциск написав передмову до книги «В епіцентрі бурі. Аргентинські мученики в 1970-х роках», яка висвітлює постаті жертв диктатури, що панувала в Аргентині в цей період другої половини ХХ століття. Він зазначає, що «божевільні ідеології і далі розпалюють ненависть і вбивають багатьох лише тому, що вони не перестали бути учнями Ісуса».

«Давня історія християнського мучеництва ніколи не припинялася. Божевільні ідеології і далі розпалюють ненависть і вбивають багатьох лише тому, що вони не перестали бути учнями Ісуса», – цими словами починається передмова Папи Франциска до книги «В епіцентрі бурі. Аргентинські мученики в 1970-х роках», яку написав Марко Ґалло, професор Папського Аргентинського Католицького Університету в Буенос-Айресі. Презентація книги відбулася 2 лютого у Ватиканській фільмотеці.

Вікно у світ свідків віри

Ця книга, як зазначає Папа Франциск у передмові, є «допомогою у пізнанні та розумінні святості через історію». «Вона, – пише він, – не пропонує "образочки", а робить цих свідків нашими сучасниками. Це книга, яка є корисною, бо показує як силу зла, так і плоди мучеництва. І в цьому – справжня поразка катів і вбивць, які думали, що перемогли». Праця розповідає про життя духовних осіб та мирян, переслідуваних в Аргентині під час військової диктатури 1970-х років, проливаючи світло на цей період аргентинської історії. Це, за словами Святішого Отця, сприяє збереженню пам’яті та не лише висвітлює події в Аргентині, але «відкриває вікно у світ свідків віри, які й надалі проливають свою кров у багатьох частинах світу».

Особисті спогади Папи

У книзі зібрано багато історій численних діячів Церкви, про яких Папа згадує, пишучи: «Спочатку був первинний список чоловіків, жінок, священиків, єпископів, вбитих або пропалих безвісти в Аргентині в ті жахливі роки, який згодом розширила Національна комісія з питань зникнення людей. Коли я був кардиналом, монсеньйор Кармело Жакінта передав мені цей список, і я особисто попросив його зібрати всю доступну інформацію про цих християн і обставини пролиття їхньої крові. Немає сумніву, однак, що серед них є принаймні деякі, які є справжніми мучениками, бо ненависть до віри була безпосередньою і головною причиною їхньої мученицької смерті».

Той самий список, який згадує Папа Франциск, став відправною точкою дослідження, яке провів Марко Ґалло: «Книга, – розповів він, – народилася з вимоги тодішнього Архиєпископа Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо зайнятися дослідженням мучеництва в Аргентині. У 2010 році він передав мені список, який підготував монсеньйор Жакінта, з усіма іменами духовних осіб, а також мирян, які були вбиті в часи військової диктатури. Тоді він попросив нас спробувати поглибити цю тему; я почав працювати з матеріалом, який вже був частково опублікований, особливо щодо більш відомих постатей, але також і з іншими менш відомими історіями, які мені вдалося реконструювати».

Церква потребує свідків

У передмові Папа зупиняється на двох словах: благодать, але також і ненависть, «промовисте слово, яке вживає також Ісус, коли каже нам: "Не бійтеся. Світ вас зненавидить, але знайте, що перш ніж вас, він мене зненавидів"». «Мученика можна вважати героєм, але фундаментальною рисою мученика є те, що він "сповнився благодаті": адже мучениками нас робить Божа благодать, а не хоробрість», – наголошує Папа, підсумовуючи, що Церква сьогодні «має велику потребу у свідках, у щоденних святих, як святих звичайного життя і тих, які мають відвагу прийняти благодать бути свідками до кінця, аж до смерті».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ

Джерело: vaticannews.va

Немає коментарів:

Дописати коментар