понеділок, 19 лютого 2024 р.

Пам’ять патріарха Йосифа Сліпого вшанували у Святій Софії в Римі і у Львові

У суботу, 17 лютого, у 132-гу річницю дня народження патріарха Йосифа Сліпого, у збудованому ним прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулися поминальні богослужіння, які очолив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у співслужінні з о. Марком-Ярославом Семегеном, ректором прокатедри. Вірні молитвою вшанували пам’ять  ісповідника віри. Як повідомила пресслужба Товариства «Свята Софія».

Панахиду за упокій душі усопшого молилися у крипті прокатедри, де 1984 р. був похований Предстоятель УГКЦ, кардинал Католицької Церкви, засновник і ректор Українського католицького університету святого Климента в Римі, світич та богослов патріарх Йосиф Сліпий (17 лютого 1892 р. — 7 вересня 1984 р.). Із проголошенням Україною незалежності
семінаристи Львівської село ієрарха перепоховали в соборі Святого Юрія у Львові. А у Львові 19 лютого у ХОЛІ КОНСЕРВАТОРІЇ у Львові відкрилася виставка робіт митців України посвячена Слузі БожомуЙосифу Сліпому яку поблагословив вл. Гліб Лончина та ректорат і семінарії Святого Духа.

Молитва за прославу Слуги Божого Йосифа Сліпого

О, мій Боже! З глибини моєї душі віддаю поклін Твоїй безмежній Величі. Дякую Тобі за ласки й дари, що ними Ти наділив Твого вірного Слугу Йосифа. Прошу Тебе, прослав його також і на землі. Благаю Тебе, уділи в мені в своєму Батьківському милосерді ласку (намірення), про яку Тебе покірно молю. Амінь.

Довідка

Ставши наступником праведного митрополита Андрея Шептицького, Йосифові Сліпому судилося оберігати Українську Греко-Католицьку Церкву в час, коли комуністичний режим намагався її стерти з історії.

Терниста та водночас вірна дорога Йосифа Сліпого розпочалася першим арештом у 1945 році, а відтак був засуд на 8 років. І не єдиний, адже після нього було ще три терміни. Кожен — за продовження пастирської праці. За кожним засудженням крилися виснажливі допити, приниження, побої та моральне знищення. Період засуджень тривав аж 18 років.

В ув’язненні Сліпий таємно писав послання до вірних, сповідав, служив таємні Літургії та висвячував духовенство. Йому навіть удавалося варити миро й освячувати його для своїх вірних.

У 1963 року завдяки клопотанню Папи св. Івана XXIII та Президента США Джона Кеннеді митрополита звільнили й вислали за межі СРСР. Він прибув до Рима та оселився у Ватикані, де його визнали Главою УГКЦ. Тоді ж митрополит узяв участь у ІІ Ватиканському Соборі. У 1965 році Йосип Сліпий перший серед служителів української Церкви ввійшов до Священної колегії кардиналів Католицької Церкви. У 1975 році владика Йосип Сліпий був іменований титулом Патріарха.

Після повернення із заслання йому вдалося збудувати Український католицький університет, звести собор Святої Софії, заснувати монастир отців студитів, розгорнути видавничу справу і багато іншого.

Окрім того, під час засідань Другого Ватиканського Собору на весь світ мужньо й відкрито виявив прохання про надання Українській Греко-Католицькій Церкві патріархату.

Настанови патріарха Йосифа Сліпого, які він залишив у своїх працях, роботах чи при різних нагодах до сьогодні не втратили актуальності. Навіть у час воєнного лихоліття він продовжує навчати нас по-справжньому любити свій народ і Батьківщину.

«Народе мій, стань уже раз собою! — закликав у проповідях Йосип Сліпий. — Будьте свідками Христа в Україні та на землях вашого вільного і невільного поселення, в усіх країнах вашого поселення, у в’язницях, в тюрмах і таборах, аж до краю землі і до краю вашого земного життя! Будьте свідками на всіх континентах нашої бідної планети! Не посоромте землі української, землі ваших предків! Збережіть у ваших душах чисте-непорочне ім’я своєї Святої Церкви!» (із Заповіту патріарха Йосифа Сліпого).

Джерело: ugcc.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар