пʼятницю, 9 лютого 2024 р.

Папа: дорога святості включає довіру та вручення себе в Божі руки

Наслідувати її любов до ближніх, відкриваючи в кожному стані покликання чинити все на Божу славу та задля спасіння ближніх заохотив Папа Франциск шанувальників аргентинської блаженної Марії Антонії де Сан Хосе, які прибули до Риму на її канонізацію. «Нехай же Господь дарує нам благодать наслідувати її приклад і нехай цей приклад допоможе нам бути знаком любові і лагідності серед наших ближніх», – побажав Папа Франциск, приймаючи 9 лютого 2024 р., паломників з Аргентини, які прибули до Риму на канонізацію першої аргентинської святої Матерї Антули.       о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ

Вітаючи співбратів єпископів, всіх священиків, богопосвячених осіб і мирян, Папа зазначив, що милосердна любов, яку Мама Антула – так її називали мовою Кечуа – виявляла через служіння найбільш потребуючим, сьогодні вирізняється особливим чином «серед суспільства, яке ризикує забути про те, що радикальний індивідуалізм є найважчим для викорінення вірусом».

Відкрити покликання у кожному стані

«Пам'ятаймо також, що шлях до святості передбачає довіру, відданість, як тоді, коли блаженна Марія Антонія прибула до Буенос-Айреса лише з розп'яттям і босоніж, бо вона покладалася не на себе, а на Бога, уповала на те, що її нелегке апостольство є Його справою. Вона відчула те, чого Бог хоче від кожного з нас, щоб ми розпізнали Його покликання, кожен у своєму життєвому стані, бо яким би він не був, його завжди можна узагальнити як звершення "всього на більшу Божу славу і на спасіння душ"», – сказав колишній Буенос-Айреський архиєпископ, зауваживши, що ця думка, яка є основою єзуїтської духовності, була спонукою кожного її починання.

Не здаватися перед обличчям труднощів

Далі Папа нагадав, що керуючись згаданим принципом, майбутня свята почала організовувати духовні медитації за методім єзуїтів після того, як Товариство Ісуса було заборонене в країні. Однак через ворожість до всього, що стосувалося єзуїтів, було заборонено проводити ці духовні вправи, через що вона організовувала їх підпільно. «Про цей вимір підпільності ми не можемо забувати, він дуже важливий. У цьому сенсі ще одним посланням, яке блаженна дає нам у нашому  світі сьогодні, є не здаватися перед обличчям труднощів, не відмовлятися від добрих намірів нести Євангеліє всім, незважаючи на виклики, які це може представляти», – мовив Святіший Отець, додаючи, що «міцно вкорінені в Господі, ми повинні вбачати нагоду для того, щоб кинути виклик нашому середовищу, щоб нести радість Євангелія».

Черпати сили з Пресвятої Євхаристії

Підсумовуючи, Папа також звернув увагу на те, що крім набожності до св. Йосифа, від якого вона взяла собі ім’я, Мама Антула відзначалася також «великою посвятою до Пресвятої Євхаристії, яка повинна бути центром нашого християнського життя, з якої випливає сила для здійснення нашого апостольського служіння». У цьому контексті він заохотив до «дбайливої участі в недільному богослужінні», під час якого відбудеться її канонізація. «Заохочую вас бути свідками цього дару для аргентинського народу, але також і для всієї Церкви. Її ж, яка дуже популяризувала паломництва, просимо допомагати нам у нашому спільному паломництві до дому Отця», – сказав Святіший Отець.

Джерело: vaticannews.va

Немає коментарів:

Дописати коментар