четвер, 29 лютого 2024 р.

Папа Франциск: нехай ті, хто ризикує життям задля Євангелії, надихають відвагою Церкву

У березні Папа запрошує молитися, щоби приклад і свідчення мучеників спонукали Церкву до місіонерського пориву, відкриваючи на благодать вірності аж до кінця. Папа присвячує оприлюднене Всесвітнім Апостольством молитви відео тим, хто живе вірою, незважаючи на переслідування та відсутність свободи: їхнє свідчення «це ознака того, що ми на правильному шляху».

«Ми молимося, щоб ті, хто в різних частинах світу ризикує своїм життям за для Євангеліє, надихнули Церкву своєю відвагою та своїм місіонерським поривом. Відкритися до благодаті мучеництва»: це запрошення Франциска у березневому відео, оприлюдненому Всесвітньою молитовною мережею на різноманітних медіа ресурсах. День молитви і посту за мучеників місіонерів, які пошановуються 24 березня, Папа наголошує: «мученики завжди будуть серед нас. Це знак того, що ми на правильному шляху», і що «мужність мучеників, свідчення мучеників є благословенням для кожного».

Понтифік черпає натхнення з розмови, яку він мав у таборі для біженців на Лесбосі з мусульманином: «моя дружина була християнкою. Терористи прийшли до нашої країни, вони подивилися на нас і запитали нас про нашу релігію. Вони побачили мою дружину з розп’яттям і сказали кинути його на землю. Вона цього не зробила, і вони перерізали їй горло на моїх очах». У цих словах не було образи, зазначає Святіший Отець упевнений, що цей чоловік «зосереджувався на прикладі любові своєї дружини, любові до Христа, яка «привела до прийняття і вірності аж до смерті».

Переслідування християн сьогодні

«Сьогодні мучеників більше, ніж на початку християнства», – підкреслює Папа Франциск, нагадуючи дані експертів і наголошуючи на тому, що тема переслідуваних християн, які віддають життя за віру – надзвичайно актуальною. Лише у 2023 році, фундація «Допомога Церкві в потребі» отримала повідомлення про убитих або викрадених за віру в 40 країнах. Дивлячись на цей контекст, Регіна Лінч, виконавчий президент папської фундації, зауважує: «релігійна свобода, визнана Декларацією прав людини, є невід’ємним правом» і що «жоден християнин не повинен втратити життя за її ісповідання. Важливо гарантувати право сповідувати вірияк частину гідності всіх людей». Тому намір Папи у березні є «дуже важливим, щоб заохотити до молитви за жертв переслідувань, – продовжує Лінч, – а також підтримати тих, хто страждає від дискримінації за віру. Крім того, ми повинні залучати політиків до захисту прав найбільш уразливих верств населення».

Сміливість свідчити своїм життям

Отець Фредерік Форнос, директор міжнародної Всесвітньої молитовної мережі Папи Римського, нагадує про заохоту св. Франциска Ассізького проповідувати Євангеліє. «Ми покликані свідчити про Христа всім своїм життям. Мученик є свідком Христа, саме існування якого є живим свідченням, – пояснює він, – тобто він втілює Євангеліє, ризикуючи власним життям, не вдаючись до насильства». А молитовний намір Папи Франциска спонукає нас задуматися над тим, «як ми свідчимо про Христа в тому місці, де ми знаходимося», зазначає отець Форнос, додаючи, що якщо «не всі ми покликані ризикувати життям, щоб бути вірними Ісусу Христу», однак можна задуматись і запитати себе, «чи стикаючись із ситуаціями, які суперечать християнській етиці і протирічать Євангелію», у праці у колі спілкування чи в сім’ї, чи хтось займає чи ні «позицію слідувати шляхом Христа, незважаючи на труднощі та виклики, які можуть виникнути».

Відеозвернення Папи Римського «Мученики серед нас» 

Джерело: vaticannews.va

Немає коментарів:

Дописати коментар